Забавления наоколо

Разнообразете почивката си, като се насладите на някои от атракциите наоколо:
Нестинари в село Българи

Още сутринта на 3 юни хората от селото обличат иконата в червен плат и я отнасят с шествие до параклиса Св. Константин край село Българи, където всички се измиват с вода от аязмото. След това връщат иконата обратно в конака – сградата, където нестинарите се подготвят за танца. Запазилият се през хилядолетията обичай е прекъснат през 1941 г., а по време на комунизма е преследван и от властите, и от църквата, и бавно отмира. Възстановено е след промените, а от 2009 г. е включено в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Ходенето върху жарава е древна традиция, която в наши дни се практикува на немалко места по света – освен в България, я има в 5 села в Северна Гърция, при индийците от щата Тамил Наду, при племената кунг в пустинята Калахари, при някои племена в Полинезия, в село Сан Педро Манрике в Испания и други. Ако все още не сте виждали нестинари на живо, тази година е време да го направите – самостоятелно (резервирайте отрано, защото в Странджа няма много места за настаняване) .

Природен резерват Ропотамо

В югоизточната част на България, на 50 км от Бургас, се намира един от най-дивните кътчета на българската природа – резерватът “Ропотамо”. Ропотамо е обявен за резерват още през 1940 г. През 1962 г. е прекатегоризиран в народен парк. Нерегулираният туристчески поток, мащабното строителство, оживената автомагистрала през самия парк превръщат този красив природен кът в екологически най-застрашената защитена територия на България. Крачка за спасяването на Ропотамо е обявяването му през 1992 г. за резерват със строг режим. На територията му са поддържаните резервати “Пясъчната лилия” и “Водните лилии” и защитената местност Змийски остров.Тук могат да се видят уникални природни обекти: лиманът на река Ропотамо, крайбрежни блата и мочурища, лонгозни гори, терасовидни планински ридове с широколистни гори и причудлвиви скални феномени като Скалния лъв и малки пещери, пясъчен плаж с дюни, скалист морски бряг, красив залив и малко скалисто островче – Змийски остров. В крайбрежната ивица са представени едновременно всички етапи от развитието на дюните – от зараждането им до усвояванто им от тревесна раститиелност.

Бегликташ - тракийски мистерии

Светилището Бегликташ, само на десетина минути с кола от Приморско, е идеалната комбинация от древна история и тракийска мистика. Разнообразете морската си ваканция с посещение на едно от най-големите мегалитни светилища, откривани досега в България. А ако вярвате в свръхестественото, може и да си сбъднете някое желание.

БЕГЛИКТАШ – в превод от турски език означава “Камък за натурален данък”. Предполага се, че по османско време тук местните овчари са идвали, за да плащат данъка за стадата си.

Ботаническа градина "Серафимови" – Велика

Ботаническа градина “Серафимови” разполага с най-богатата частна колекция от кактуси в Българдия – над 1600 вида.Градината се намира в източния край на село Велика, на около 3км от Царево, на 40м надморска височина в полите на последния хребет на Странджа – “Граничар”.

Ежегодно градината се посещава от около пет хиляди души, предимно през периода май-септември и по-слабо, но без прекъсване, дори през зимния период. За любителите ежегодно се произвежда ограничен брой посадъчен материал от известни видове и сортове.

Църква "Св. Успение Богородично" - Царево

Намира се в кв. „Василико“, гр. Царево. Храмът е построен към 1810г. на високия бряг на залива, на мястото на по-стара цъква. За това свидетелстват запазени икони, рисувани от Йоан Зограф от Ахтопол, в годините от 1797 до 1805г. В сегашния си вид църквата датира от 1895г. Тя оцелява след големия пожар във Василико в края на XIXв. Църквата е трикорабна псевдобазилика с една абсида. Изградена е от камък. Източно от храма „Св.Успение Богородично“ е разкрита голяма постройка, която вероятно е била на два етажа. Постройката се датира в XVI-XVIIв. Съдейки по откритите в нея материали може да се счита, че тази сграда има военен характер. Предполага се, че в нея се е помещавал и митническият пункт на Василико, където са се приемали стоките от други пристанища на Османската империя, дошли дотук по море.

Църквата „Св.Успение Богородично” е една от най-красивите по Българското Черноморие и е емблематична за гр. Царево.

Close
Вила Марина Фазаново

Александър Стамболийски №1, Фазаново, Бургас, България

Свържи се с нас
Close